La tecnologia i la informàtica han portat a les empreses molts conceptes -sobretot representats per sigles- dels que sovint sentim molt a parlar però no sempre coneixem. L’ERP, sens dubte, n’és un clar exemple.

El que abans coneixíem senzillament com a “programa de gestió” de la nostra empresa, ha anat evolucionant fins a convertir-se en un sistema de planificació de recursos empresarials (‘ERP’, de l’anglès Enterprise Resource Planning). Els ERP controlen la producció, la logística, la distribució, els inventaris, els enviaments, les factures i la comptabilitat de la companyia de forma modular. A més, pot intervenir en el control de les vendes, els lliuraments, els pagaments, la producció, l’administració d’inventaris, la qualitat d’administració i l’administració de recursos humans. Els ERP integren totes les dades i els processos d’una organització en un sistema unificat.

Els ERP solen organitzar-se per mòduls. Així, a partir d’un programa base o estàndard, l’empresa pot anar afegint funcions segons les necessitats que tingui. Els mòduls d’administració de Recursos Humans o certes eines de màrqueting són de gran ajuda però dels que les empreses més petites solen prescindir.

Avantatges de tenir un ERP a la meva empresa

El principal objectiu de tenir un ERP al negoci és que simplifiquen les operacions empresarials mitjançant l’automatització i la reducció de moltes tasques internes, ja siguin de producció o operatives de l’empresa, cosa que no es pot negar que és un gran avantatge.

A més, la gestió d’informació que tenim amb un ERP és molt més eficient i, per tant, donem una resposta millor i més ràpida als nostres clients. Obtenint el control total dels nostres clients reals i potencials.

També cal destacar que els mòduls complets de comptabilitat dels que disposa un ERP permeten una gestió àgil dels números d’una empresa.

Per tant, necessita la meva empresa un ERP?

Malgrat els seus múltiples avantatges, la implementació d’un ERP no és sempre fàcil, especialment en Pimes, petites i mitjanes empreses.

De fet, no es tracta només dels costos d’instal·lació i/o adaptació de l’ERP en qüestió, que no tenen per què ser excessivament elevats, sinó pel fet que sovint cal adaptar certs processos del negoci perquè l’ERP i el funcionament de l’empresa vagin alineats.

Replantejar processos interns, cosa que mai és fàcil, així com redefinir un gran nombre d’aspectes de l’empresa (model de gestió, de negoci, etc.) són tasques que caldrà fer abans d’integrar l’ERP.

Per aquest motiu, per a la majoria de petites i mitjanes empreses una app estàndard o una app personalitzada a mida s’adapta molt millor al negoci, és més eficient i menys costosa. Es tracta d’englobar en una sola app totes les gestions que l’empresa necessita de la manera més senzilla possible.

Llavors, Quina diferència hi ha entre un ERP i una app CRM?

Els ERP i les apps CRM, encara que ho pugui semblar, no tenen tant en comú. És cert que els dos ajuden a gestionar l’empresa, els clients, les vendes, etc. No obstant, un no competeix amb l’altre, totalment al contrari, un complementa l’altre.

Encara que no és el més habitual, els ERP també són coneguts com Back Office, ja que són programes purament funcionals i que en cap cas ens permeten interactuar amb el client. Estan formats per molts mòduls per abastar totes les activitats de l’empresa. Molt recomanat per a negocis de grans dimensions.

En el costat oposat, trobem la tan de moda app CRM, a vegades també anomenat Front Office, que en tractar-se d’un sistema focalitzat en gestionar les vendes i les relacions amb els clients s’associa precisament a la descripció contrària. Molt recomanat per a Pimes i per complementar l’ERP de les grans empreses.

Los ERP manejan la producción, logística, distribución, inventario, envíos, facturas y contabilidad de la compañía de forma modular

En conclusió un ERP és útil per a empreses molt grans o multinacionals perquè requereixen de molts mòduls, mòduls que empreses més petites no necessiten. No obstant, i gràcies al gran avenç de la tecnologia, s’estan creant moltes apps que comencen a substituir les seves funcions per a Pimes, amb costos molt més baixos, i altres que complementen les ERP  de les empreses grans.

Si el teu negoci dubte en si ha d’incorporar o no un ERP o en si ha d’incloure en els seus processos interns una App empresarial per treballar millor, app2U ofereix de forma totalment gratuïta que ho puguis consultar amb els nostres experts en tecnologia i empresa. Si estàs interessat, omple aquest formulari de contacte i ens posarem en contacte el més aviat possible.