Primer, i abans de res, descobrirem què és el cloud computing? El cloud computing es defineix com una concepció tecnològica i un model de negoci que agrupa idees tan diverses com l’emmagatzematge d’informació, les comunicacions entre dispositius, proveir serveis o les metodologies de desenvolupament d’aplicacions, tot això sota el mateix concepte: tot passa al núvol.

Actualment l’ús del Cloud Computing està en ple creixement, però encara costa confiar amb el núvol i deixar en un lloc que no veiem física i/o materialment totes les nostres dades i sobretot aquelles més confidencials.

Mauricio Gumiel, responsable de Solucions de Seguretat a Oracle, afirmava al gener de l’any passat que “el Cloud, per si sol, no és segur”. Davant aquesta afirmació, que pot espantar a més d’un, afegia que això és una cosa que passa amb qualsevol “eina o solució IT”.

Precisament per això, totes les empreses que basen els seus serveis al Cloud Computing -des de Google i Facebook als mítics Dropbox, Onedrive o Box- inverteixen cada any una fortuna per assegurar la seguretat dels seus usuaris.

A més, les empreses proveïdores de serveis de Cloud Computing solen tenir sistemes de seguretat i protocols d’actuació pensats per casos d’emergència, com ara situacions de robatoris de dades. És una de les coses a tenir en compte quan escollim un o altre proveïdor de serveis al núvol.

Consells que t’ajudaran a tenir un Cloud encara més segur

1. Recorda que el sentit comú és el menys comú dels sentits; per molt segur que sigui un servei al núvol, no cometis errors com tenir la mateixa contrasenya en tots els serveis que facis servir a Internet, o introduir la teva password davant de desconeguts. Sigues molt prudent.

2. L’ordinador i la tablet sempre ben protegits amb antivirus i similars. Que la tecnologia Cloud sigui segura, no vol dir que les vulnerabilitats externes no la puguin afectar.

3. Un dels principals avantatges del Cloud és que no necessites fer còpies de seguretat, la còpia està al propi núvol!

4. No obris arxius adjunts de tercers ni els pugis als teus serveis de Cloud si són de fonts no verificades perquè poden ser perillosos i nocius!

Quan l’empresa necessita … més!

La seguretat estàndard és un luxe que, ara per ara, ja no ens podem permetre a l’entorn laboral. Quan la nostra feina està en joc, quan les dades de la nostra empresa i dels nostres clients podrien arribar a estar a l’abast de qualsevol, cal apostar per una seguretat completa.

Eines com urCollection, el secret dels equips comercials, ens ofereix una protecció molt més gran que la majoria de solucions Cloud estàndard gràcies a les característiques del seu funcionament.

Aquesta app de gestió documental és jeràrquica, només els encarregats podran editar i compartir els documents de l’empresa amb els treballadors, al mateix temps que decideixen el grau de seguretat de cada un d’ells (lectura, enviar per email, impressió, etc.).

Per tant, afirmem que el cloud és tan segur o insegur com qualsevol altre avenç tecnològic, que al principi presenta debilitats que no esperem i que les empreses i les apps, com urCollection, troben solucions ràpidament per protegir les dades dels usuaris. Actualment el cloud està molt més protegit que abans i ja són molts els usuaris que gaudeixen dels avantatges d’aquest gran avenç tecnològic.

Aprofita la força de la tecnologia del Cloud per potenciar la teva empresa!